Teamtraject 3 | Teamkarakters programma

Heb je met je team het Fundamentals programma doorlopen, ben je wat verder in de tijd en wil je opnieuw ontdekken en ontwikkelen met je team?

Stel je een een groep van  vijf mensen voor die op expeditie gaan.
Ze hebben allemaal een eerste dringende vraag

 • Expeditielid 1:
  Hoe kan ik hier wegkomen?
 • Expeditielid 2:
  Is er in deze expeditie wel genoeg voor mij?
 • Expeditielid 3:
  Waarmee kan ik de anderen helpen?
 • Expeditielid 4:
  Mag ik hier met al mijn emoties en tekortkomingen zijn?
 • Expeditielid 5:
  Wie van deze expeditie is te vertrouwen?

Zo gaat het ook binnen teams en organisaties. Herken je het?
Als iedereen zo aanwezig is, wat doet dat dan met het individu, het team en de in- en externe klant?

Je karakterstructuur voorziet je van vele mooie eigenschappen en kwaliteiten. Daarvan hebben jij en anderen in je leven voordeel en plezier. Op het moment dat er wolken voor de zon schuiven komt de schaduwzijde van je structuur naar boven. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een spannende situatie ontstaat, je gestrest bent, er verlies in je leven is of er iets anders gebeurt dat je negatief beïnvloedt. Die schaduwzijde maakt je meestal niet blij. En anderen ook niet. Het zal je ook niet de resultaten geven die je voor jezelf of anderen wenst.

Als je inzicht hebt in je persoonlijke karakterstructuren geeft dat een objectieve blik in je eigen spiegel. Je kunt het gebruiken om jezelf te ontwikkelen en gelukkig(er) te worden.

Sommige conflicten, problemen en angsten lijken aan je vast te zitten en je lijkt er met een vast patroon op te reageren. Het is zoals het is. Het hoort bij jou. Je hoeft het niet te veranderen. Je kunt je er wel meer bewust van worden. Dan kun je kiezen hoe je ermee omgaat. Hoe je erop reageert. Hoe je er door communiceert. Dat geeft een andere reactie, een ander gevoel en een ander resultaat. Zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Je zult je reactie op moeilijke en stressvolle situaties gaan herkennen. Het geeft je de mogelijkheid om te kiezen hoe je gaat reageren. Het leert je empathischer en effectiever te reageren. Daarnaast helpt het je om het gedrag van anderen makkelijker te begrijpen en er beter mee om te gaan.

Wat levert het op? Door herkenning van je reactie maak je andere keuzes. Je ontwikkelt. Je reageert anders. Je wordt meer jezelf en ervaart meer geluk.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand
Wie is het gelukkigst in het land?