Module | Kernkwadrant & waarden

Iedereen heeft sterke en zwakke punten, ook wel bekend als kernkwaliteiten. Deze positieve eigenschappen vormen de essentie van wie je bent, zoals geduld, snelheid en enthousiasme.

Wanneer je je kernkwaliteit te veel benadrukt, kan dit resulteren in een valkuil. Bijvoorbeeld, enthousiasme kan omslaan in drammerigheid, geduld in passiviteit, of behulpzaamheid in bemoeizucht. Deze overdrijving kan anderen irriteren en zelfs tot conflicten leiden.

Als je geïrriteerd raakt door een eigenschap van iemand, noemen we dit een allergie. Deze persoon overdrijft waarschijnlijk zijn eigen kernkwaliteit. Vaak heeft zo’n allergie te maken met een eigenschap van jezelf. Bijvoorbeeld, iemand die enthousiast is, kan drammerig overkomen, terwijl jij geduldig bent.

Een interessant inzicht is dat de eigenschap waar je allergisch voor bent vaak een ontwikkelpunt voor jezelf aangeeft, dit is de uitdaging. Als je bijvoorbeeld erg bescheiden bent, kun je je ergeren aan mensen die te assertief zijn. Dit kan een leerpunt zijn voor de bescheiden persoon.

Het geheel van kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging vormt het kernkwadrant.

Een waarde is een kwaliteit die zo belangrijk is dat het verheven is tot een persoonlijke waarde. Je waarde is altijd aanwezig.
Als je eerlijkheid zo belangrijk vindt dat je zelfs geen leugentjes om bestwil maakt, dan is het een waarde van je. Vind je eerlijkheid belangrijk maar mag een leugentje om bestwil heel af en toe omdat je daar een hele goed reden voor hebt, dat is het eerder een kwaliteit.

Ken je waarden –  ze zijn je kompas

Logo Ictus