Positieve communicatie & feedback

We gaan het niet hebben over gesprekstechnieken. We gaan het wel hebben over de invloed van communicatie, wat het met je doet en hoe je het positief kunt beïnvloeden. We gaan het uitgebreid hebben over complimenteren en aanmoedigen en we hebben daar leuke en inspirerende oefeningen bij. Als je focust op positieve prestaties en deze erkent, is iemand aanspreken op groeipunten helemaal niet lastig meer. Het is maar één van de voordelen van anders met elkaar communiceren maar wel één die veel collega´s en managers lastig vinden.
Deze teambuildingsmiddag heeft veel impact op de communicatiecultuur. 

Heb je enig idee waarom je ganzen eerder hoort dan dat je ze ziet?
Ze zijn elkaar constant aan het enthousiasmeren om door te gaan. Ze moedigen elkaar aan en complimenteren elkaar. Als ze het tegenovergestelde zouden doen, zouden ze Groenland nooit bereiken.

Communicatie heeft op veel zaken invloed. Als je in een omgeving zit met positieve communicatie dan heeft dat invloed op jouw humeur, op jouw geluksgevoel, op de sfeer, op de cultuur en daardoor op dat wat je doet. En als jij positief communiceert, maak je daarmee een heleboel mensen gelukkig. Als eerste jezelf.

Albert Einstein (we zijn grote fan van hem!) lanceerde de volgende stelling:
Enthousiasme = missie x centen + complimenten
Het is dus niet zo dat alleen je missie in je werk en de beloning die je voor je werkzaamheden krijgt jou enthousiast maken. Complimenten maken het af. Oftewel: complementeren het.

De kans is groot dat je nu denkt  ‘Ja, ik wil heel graag meer complimenten en meer van dat, maar ik krijg dat niet of niet genoeg.’  We gaan niet kijken hoe jij een ander kunt veranderen. Dat lukt je namelijk niet. We gaan wel kijken waar jij invloed uit kunt oefenen op anderen en dat begint altijd bij jezelf.

We gaan het uitgebreid hebben over aanmoedigen en complimenteren. En we hebben het ook over hoe je wat makkelijker ‘Nee (nu niet)  kunt zeggen. We inventariseren wat jij anders wilt in de communicatie naar jou toe en in de communicatie vanuit jou. Je hebt meer invloed dan je misschien denkt.

Hoe vraag je feedback? Hoe geef je feedback? Hoe ontvang je feedback? 
Het lijkt zo eenvoudig echter de praktijk bewijst vaak het tegendeel. Dus, tijd om daarmee te oefenen. Met jezelf en met je collega’s. Misschien een beetje uitdagend, maar vooral heel leerzaam en leuk.