Karakterstructuren

Een terugkom- en verdiepingsprogramma na het Fundamentals programma of los af te nemen

Karakterstructuren laten zien hoe jij je naar buiten toe manifesteert als het moeilijk gaat of je stress ervaart. Het gaat over de neiging (gewoonte) die jij hebt om je in zo’n situatie te laten zien qua gedrag.  De structuren kun je zien als je persoonlijke set overlevingsstrategieën.
Je zet ze in als het moeilijk wordt. Je kunt ze ook zien als zes jassen die je aan je kapstok hebt hangen. Afhankelijk van de (spannende) situatie trek je één van de zes jassen aan. Soms al voordat het nodig is. 

Karakterstructuren hebben we allemaal. Ze zijn niet goed. Ze zijn niet slecht. Het is een middel om jezelf beter te leren kennen en je blinde vlekken te zien.
Het is handig om je bewust te zijn wanneer jij één van de jassen aantrekt en ook wanneer je het aantrekt als het helemaal niet nodig is. 

Wat kun je ermee?

Als je inzicht hebt in je persoonlijke karakterstructuren kun je het gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Sommige conflicten, problemen en angsten lijken aan je vast te zitten en je lijkt er met een vast patroon op te reageren. Het is zoals het is. Het hoort bij jou. Je hoeft het niet te veranderen. Je kunt wél veranderen hoe je ermee omgaat. Hoe je erop reageert. Dat geeft een andere reactie, een ander gevoel en een ander resultaat. Zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Je zult je reactie op moeilijke en stressvolle situaties gaan herkennen. Het geeft je de mogelijkheid om te kiezen hoe je gaat reageren. Het leert je effectiever te reageren.
Daarnaast helpt het je om het gedrag van anderen te begrijpen en er beter mee om te leren gaan.

Professionele begeleiding is belangrijk!

Inzichten kunnen diepe indruk maken. Het kan confronterende herinneringen oproepen aan het verleden en/of aan de opvoeding. Het is niet altijd eenvoudig om een specifieke karakterstructuur te onderscheiden. Eenzelfde soort gedrag kan zich laten zien bij verschillende structuren maar een andere oorsprong hebben. Die oorsprong is belangrijk. Die laat zien waarom iemand het betreffende gedrag vertoont.

Welke structuren zijn er?

De afwezige 

Bij een persoon met de afwezige structuur hoort een beschouwende houding, hij ziet vaak haarscherp wat een ander nodig heeft of vraagt. Hij leeft in zijn hoofd, met de ratio als vluchtmechanisme van het gevoel. Hij voelt zich niet snel ergens echt thuis. Over het algemeen hebben personen met deze structuur een goed ontwikkelde intuïtie.

De behoeftige 

Het uiterlijk gedrag van een persoon met de behoeftige structuur is vaak: ‘ik heb niemand nodig.’ Hij vindt het moeilijk om verlangens en gevoelens uit te drukken, uit angst dat de omgeving deze niet zal vervullen. Iemand met deze structuur leeft met de angst om tekort te komen. In plaats van openlijk te erkennen en te vragen, doet hij dit op een impliciete en verborgen manier. Personen met deze structuur zijn vaak heel zorgzaam en weten goed wat een ander nodig heeft.

De vervloeiende 

De vervloeiende structuur is sterk geneigd zich aan zijn omgeving aan te passen, omdat dit is wat hij heeft geleerd. Hij weet vaak niet wat hij echt wil. Duidelijk de ruimte innemen of op de voorgrond treden zal de vervloeiende structuur uit zichzelf dus niet snel doen. Personen met deze structuur zijn gericht op harmonie en kunnen in een groep ‘het cement tussen de stenen’ zijn.

De opofferende 

Iemand met een opofferende structuur vindt het moeilijk om iets te zeggen dat voor een ander vervelend kan zijn. Hij is bang de sympathie te verliezen en gaat gemakkelijk over zijn eigen grenzen heen. Personen met deze structuur kunnen steun en toeverlaat voor anderen zijn; anderen kunnen op hen bouwen.

De presteerder

Bij iemand met deze structuur bestaat de sterke behoefte om te voldoen door middel van presteren. Hij creëert graag een ongeschonden beeld van zichzelf. Hij kan hard werken en gaat daarbij gemakkelijk over zijn grenzen heen. Vaak is hij haastig en ongeduldig. Anderen kijken vaak een beetje tegen hem op. Een persoon met deze structuur bereikt vaak veel in het leven.

De strijder 

Het meest duidelijke kenmerk van iemand met deze structuur is een wantrouwende houding ten opzichte van de omgeving. Hij denkt vooruit in scenario’s. Hij heeft ook de neiging om de omgeving in de gaten te houden. Hij zorgt ervoor dat hij niet onderuit gehaald wordt. Een persoon met deze structuur kan voor anderen in tijden van flinke storm een rots in de branding zijn.

Benieuwd naar jouw leidende structuren of die binnen jouw team of organisatie? Kom er met ons achter! Leuk en leerzaam om te doen en heel verbindend. We vertellen je er graag meer over tijdens een gesprek.