Het (werk)leven van Gijs van Vliet, derde etage (links van de pantry) / deel 6

Het (werk)leven van Gijs van Vliet, derde etage (links van de pantry) / deel 6

Category : Feuilleton

Het gesprek ging over geluk. Ze hadden het er zomaar ineens over. Ze vroeg hoe gelukkig ik ben in mijn leven en hoe goed ik me van dag tot dag voel. Ze vertelde erbij dat iedereen zo zijn of haar eigen opvatting heeft over wat geluk is, en dat wetenschappers geloven dat het een combinatie is van die twee dingen. Dus hoe meer je je tevreden voelt in het leven en hoe beter je je dagelijks voelt, des te  gelukkiger je bent.  

Het zette me aan het denken…
Hoe gelukkig ben ik eigenlijk? Meestal voel ik me wel gelukkig. Toch? Als het goed gaat op mijn werk en het goed gaat thuis, ben ik behoorlijk tevreden. Maar tevredenheid is iets anders dan geluk. Het is maar één van de twee ingrediënten. Tevredenheid is voldaan zijn. Gelukkig zijn is dat ook maar meer dan dat. Het is volgens mij ook dat het lot je gunstig gezind is. Maar ja. Wat is het lot? Is dat toeval of is dat wat je zelf creëert? Ook daarover zal iedereen een eigen mening hebben. Echt zo’n onderwerp om te bespreken aan een haardvuurtje met een flesje wijn, zijn lief of een goede vriend of vriendin. Het is natuurlijk ook niet zo belangrijk wat een ander ervan vindt. Wél interessant maar niet belangrijk.
Is het lot mij gunstig gezind? Eigenlijk wel. Nu wel. Het was ook wel eens anders. Nog niet eens zo heel lang geleden. Maar nu voel ik me behoorlijk gelukkig. Dus dat eigenlijk mag gewoon weg. Ik voel me ook gelukkig omdat ik weet dat ik zelf gezorgd heb voor mijn huidige geluksgevoel. Ik ken ook de andere kant. Dat is ook weer mooi. Dat geeft dat ik herken dat ik me nu gelukkig voel. Door de periodes met een ongelukkig gevoel kan ik vergelijken.
Best raar dat ik eerst aan mijn werk denk als ik me afvraag hoe gelukkig ik ben. Alsof dat het belangrijkst is. Het is meer een gewoonte denk ik. Ik weet heel goed dat het allerbelangrijkste is dat het goed gaat met Vera, Toby en Marjolein. En met mezelf natuurlijk. Daarna komt mijn werk. En ook mijn werk is belangrijk. Als het daar niet goed gaat heeft dat veel invloed op mijn geluksgevoel. Als ik er zo wat beter over nadenk, wordt het me steeds duidelijker dat het lot niets te maken heeft met mijn gevoel van geluk. Of het moet al een winnend Staatslot zijn; als ik die al zou kopen! Geluk creëer ik toch echt zelf. Het is in een behoorlijke mate maakbaar. Elke dag weer. Voor mij heeft het ook te maken met kijken naar de mooie dingen in het leven. En ook belangrijk voor mij is hoe ik met andere mensen omga. Hoe ik communiceer. Hoe goed ik voor mijn lijf zorg is ook een bepalende factor; goed eten en goed bewegen. Dat sporten schiet er trouwens best bij in de laatste tijd. Dat wil ik toch wel weer gaan oppakken. Er zijn nog wel een paar dingen en dingetjes die ik anders wil. Ik heb het tijdens de training van Ictus geïnventariseerd. Mijn coach vroeg bij ieder ding dat ik anders wilde ‘Wat kan jij anders doen om dat andere resultaat te krijgen?’ In het begin dacht ik steeds dat een ander iets zou moeten veranderen. Maar… wat ik al wist en waar mijn coach me even fijntjes aan herinnerde, is dat ik een ander niet kan veranderen. De komende tijd gaat deze Gijs eens goed aan de gang met zijn wensenlijstje. Over een paar weken wil ik wel wat vooruitgang tijdens mijn coach uur kunnen melden. Fijn… zo’n stok achter de deur 😊

To be continued …


Ter overweging:

Hoe tevreden ben jij met je leven?
Hoe goed voel jij je dagelijks?