Het (werk)leven van Gijs van Vliet, derde etage (links van de pantry) / deel 5

Het (werk)leven van Gijs van Vliet, derde etage (links van de pantry) / deel 5

Category : Feuilleton

Bewust zijn van je waarden en doelen. Dat was het onderwerp van vandaag. Het was weer een leuke trainingsochtend die ze hadden met de trainer en coach van Ictus. Gijs gaat haar steeds meer waarderen. Ze is een pittige tante. Maar goed, dat is ook wel nodig heeft hij inmiddels gemerkt. Hij weet nog wat ze in het begin tegen hem en zijn collega’s zei:

‘Als je iets anders wilt, moet je iets anders doen. Zo simpel in het. En als jij mij vertelt wat jij anders wilt dan ga ik je helpen dat je die andere resultaten écht krijgt. Dat betekent dat je me in het begin misschien een beetje minder leuk gaat vinden. Dat komt omdat ik alle trucjes inmiddels wel ken die mensen hebben om veranderingen niét door te voeren. En ik houd je indien nodig een spiegeltje voor. Niet altijd leuk om in te kijken maar ik beloof je dat ik je altijd zal zeggen wat je moet horen en dat is niet altijd wat je wilt horen.  Ik weet  dat veranderen in het begin niet altijd comfortabel voelt en het is veel makkelijker om te blijven doen wat je gewend bent. En… dan krijg je dus ook wat je gewend bent. Dus. Weet dat ik duidelijk ben en weet dat het uit een goed hart komt dat aan jouw resultaten wil bijdragen.  Weet ook dat je me kunt aanspreken als je vindt dat ik té duidelijk ben. Dan kun je meteen oefenen in zeggen wat er te zeggen is, iets waar we dieper op ingaan tijdens module vier’.
 
Een heel verhaal. Maar zoiets was het wel. En ze kreeg gelijk. Dingen anders doen vraagt inspanning. Maar, aan de andere kant, dan krijg je ook wat! Wat dat betreft heeft ze zich tot nu toe ook aan haar belofte gehouden dat, als hij haar adviezen zou opvolgen, hij blij zou zijn met het resultaat. Hij is enorm blij dat hij die uitdaging aan is gegaan. Ze zijn nu een paar weken verder en nagenoeg iedereen is superblij met de indeling van de mailbox en planning. Hij krijgt ook zulke leuke reacties van zijn in- en externe klanten over het feit dat hij zijn mail op tijd beantwoordt, zijn afspraken nakomt, zo’n blije uitstraling heeft.
En dan thuis! Ook Vera blijft hem maar complimentjes geven over de veranderingen die hij thuis heeft doorgevoerd. Dat hij veel meer aanwezig is. Niet alleen fysiek maar ook met zijn aandacht en energie. Het heeft zoveel goeds in hun relatie gebracht. Hij is er superblij mee. Dat is ook de reden dat hij met veel plezier de tweede module inging deze ochtend.
Hij weet sinds deze ochtend welke drie waarden en welke drie doelen voor hem op dit moment het belangrijkst zijn in het leven. Gek eigenlijk, dat hij daar nooit zo bij stil stond. Het leuke ervan vindt hij wel dat, als je weet wat je belangrijk vindt, je makkelijker richting kunt geven aan je leven en dus ook aan je werk. De bewustwording op zijn doelen en waarden geeft hem nu al focus. Hij vond het ook super interessant om te onderzoeken waar zijn doelen en waarden raakvlak hebben met de doelen en waarden van zijn werkgever. Het matchte niet op elk vlak. Vanmiddag heeft hij nog een uur met zijn coach. Ze gaan met behulp van kernkwadranten kijken hoe er nog meer verbinding kan ontstaan tussen zijn doelen en waarden en die van het bedrijf. Hij is benieuwd hoe ze dat gaat aanpakken.
To be continued …


Wat zijn de drie belangrijkste waarden in jouw leven?

Jouw waarden zijn jouw idealen en jouw overtuigingen. Je vindt ze waardevol. Waarden geven je richting, doel, zin en passie aan je leven. Waarden zijn persoonlijk want wat de één belangrijk vindt, vindt de ander misschien niet of minder belangrijk.

Voorbeelden van waarden kun je hier vinden. 


Wat zijn de drie belangrijkste doelen in jouw leven?

Als je weet wat je doelen zijn heb je meer kans om je doelen te bereiken. Het geeft je richting en focus. Je kunt makkelijker keuzes maken met je doelen op je netvlies. Het helpt je ook bij het “nee” zeggen op zaken die niet bij jouw doelen passen.

Maak je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden)


Check ook eens in hoeverre jouw waarden en doelen bijdragen aan:

De kwaliteit van jouw leven
De kwaliteit van jouw gezin
De organisatie waarvoor je werkt
Jouw klanten (in- en extern)
Het welzijn van de wereld om je heen